Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki: od 10,80 zł
Numer katalogowy: SPR300
Kod producenta: SPRKG
Stan produktu: Nowy
Przepis na Jednogarnkowe biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i ziemniakami:
4 porcje
500 g udek kurczaka
4 cebule
100 g Przyprawa biryani
2 listki tey patta
3 łyżki masła klarowanego
2 surowe ziemniaki
1 marchewka
3 ząbki czosnku, posiekane
3 cm imbiru, obranego i posiekanego w kostkę
200 g ryżu basmati
700 ml gorącego bulionu, najlepiej drobiowego
50 g rodzynek
świeża kolendra natka
szczypta cukru trzcinowego
Udka kurczaka wytrybuj i samo mięso pokrój w większą kostkę, zamarynuj w połowie przyprawy Biryani odrobinie oleju. Odstaw na minimum 15 minut.
W międzyczasie cebulę pokrój na pióra, rozpuść masła klarowane na głębokiej patelni, dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym. Wrzuć cebulę na patelnię, posól ją i dodaj szczyptę cukru. Karmelizuj przez około 15 – 20 minut na średnim ogniu, raz po raz mieszając.
Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój je na grubsze plasterki.
Połowę cebuli wyjmij z garnka i odłóż. Dodaj łyżeczkę masła i wrzuć 2 liście tej patta oraz 1/4 przyprawy biryani Przesmażaj je przez 30 sekund. Następnie przesuń cebulę na bok patelni i dodaj mięso. Obsmażaj je przez 2-3 minuty. Dodaj ryż wraz z resztą przypraw, zamieszaj zostaw na minutę. Wlej bulion, wrzuć pokrojonego w cieniutki plasterki ziemniaki i grubsze plastry marchewki oraz suszone rodzynki. Zagotuj, następnie przykryj pokrywką i jeszcze gotuj 10-15 minut. Wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj pozostawioną karmelizowaną cebulę, wymieszaj. Podawaj ze świeżą kolendrą i ewentualnie kleksem kwaśnej śmietany, która może złagodzić moc przypraw.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.