Strona główna » Artykuły spożywcze » KUCHNIA MOLEKULARNA » ALGIN SPHERE 500 g
Kontakt
  • ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O.
    NIP: 947-198-30-99

  • E-mail:bok@bioprzyprawy.pl
  • Telefon+48 666 132 200
    +48 783 900 500
    +48 42 652 13 88
  • Godziny działania sklepuSklep ul. Nasienna 8 Łódź otwarty pon-pt 8.00 - 18.00, w soboty 9.00 - 14.00
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
ALGIN SPHERE 500 gALGIN SPHERE 500 g
ALGIN SPHERE 500 gALGIN SPHERE 500 g

ALGIN SPHERE 500 g

Koszt wysyłki: od 0,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:InPost Paczkomaty24 - 0,00 zł
Kurier - 9,80 zł
Przesyłka pocztowa ekonomiczna - 9,80 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Paczka w RUCHU - 7,80 zł

Numer katalogowy: SMO502-500

Kod producenta: SMO

Cena: 131,00 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
ALGIN 500 G
Naturalny produkt pozyskiwany z brunatnic. Wybrany algin jest idealny do osiągnięcia sferyfikacji z gwarancją dobrych rezultatów.
Kawior molekularny to główny produkt uzyskiwany za pomocą Algin Sphere
Algin żeluje w obecności Calcium.
Rozpuszczać w zimnej wodzie, mieszać blenderem. Nie wymaga podgrzewania do uzyskania procesu sferyfikacji.
Sferyfikacja podstawowa jest idealna do wytworzenia kuleczek z cieniutką błonką. Rezultatem jest sfera, która bardzo łatwo pęka w ustach. Technika ta polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (np. soku z pomarańczy) alginianu sodu, a następnie wlewaniu, kropelka po kropelce mikstury do kąpieli wapniowej składającej się z wody i Calcic.
Bardziej uniwersalna jest sferyfikacja odwrócona. Przy jej zastosowaniu można utworzyć kawior molekularny z prawie każdego produktu. Efekt ten osiągamy poprzez dodanie do płynu, z którego chcemy przyrządzić kawior calcium i gluko a następnie zanurzeniu jej w kapieli alginowej. Technika ta najlepiej się sprawdza w przypadku płynów alkoholowych bądź o wysokiej zawartosci wapnia albo niskim pH. W tym przypadku proces żelifikacji można powstrzymać poprzez opłukanie sfery w wodzie, dzięki czemu powstałe kuleczki mogą znaleźć więcej zastosowań (np. jako dodatek do koktailii.)
Zastosowanie w kuchni molekularnej:
- do sferyfikacji podstawowej
- do sferyfikacji odwróconej
- do wykańczania deserów, oraz dań mięsnych
- do produkcji kawioru" z soków.
- do produkcji większych kul z płynem np efekt żółtka jajka."

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl