AGAR 100 G
Agar pozyskiwany z krasnorostów. Idealny do kruchych galaretek. Wykazuje dużą odporność na ciepło do 90 C. Termo odwracalny.
Słabo żeluje w środkach kwasotwórczych. Nie jest odporny na zamarzanie.
Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-39 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki.Najlepiej jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody w celu dokładnego rozpuszczenia. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać bez konsekwencji dla użytych produktów.
Sposób przygotowania:
Aby otrzymać 1 litr galaretki należy przygotować: 1 litr soku owocowego, 15 dkg cukru, 1 dkg agaru. Sok z cukrem zagotować. Do gotującego się soku wsypywać stopniowo agar, dobrze wymieszać i ostudzić.
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać śladowe ilości soi, selera, glutenu, gorczycy, sezamu, orzechów, mleka, jaj, ze względu na używanie na terenie zakładu tych alergenów.
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.